A női ciklus

női ciklusA menstruációs ciklus egy körülbelül egy hónapig tartó folyamat a női szervezetben. A menstruációs vérzés első napjával kezdődik és a következő menstruáció beállta előtti nappal ér véget. A nő élete folyamán átlagosan 500 alkalommal menstruál.Az irodalomban széles körben elterjedt a klasszikus 28 napos ciklus, általában ezzel számolnak a nőgyógyászok is. Sok nő szabálytalannak tartja az eltérő ciklushosszt. Azon nők, akik a hormonális fogamzásgátlást használják, szintén egy 28 napos ciklust remélnek, bár ez nem természetes ciklus, hanem egy a hormonok bevitele által irányított folyamat. A természetes ciklusok csak 13%-a 28 napos. Általában a hosszabb ciklusok előfordulása gyakoribb. 

 

Minden nő egyéni ciklussal rendelkezik      rajz – petefészkek

Minden nőnek megvan a saját egyéni ciklusa. A 23 és 35 nap közötti ciklushosszak szabályosnak számítanak – a ciklusbeli eltérések a termékeny nő életéhez tartoznak. 

Haladjon át az egérrel a képen,hogy áttekinthetők legyenek a női szaporodási szervek.

 

A 3 ciklusfázis 

Leegyszerűsítve 3 fázisra bonthatjuk a ciklust:

  • - terméketlen fázis a ciklus kezdetén 
  • - az peteérés termékeny fázisa
  • - az peteérés utáni terméketlen fázis a következő menstruációig

 

Ciklusonként egy petesejtérés

Minden ciklus során beérik egy petesejt a petefészkek egyikében. A peteérés során ez a petefészekből a petevezetékbe jut. Amennyiben a petesejt nem termékenyül meg, a peteérés után 12-16 nappal megindul a menstruációs vérzés és egy új ciklus kezdődik.

 

Peteérés legtöbbször a 14. ciklusnap után

A peteérés csak a 14. ciklusnap után következik be a ciklus közepén. Minden 5. ciklus során csak a 20., vagy a későbbi ciklusnapon következik be a peteérés. 


A ciklus során több peteérésre is sor kerül?

Egy ciklus alatt csak egy peteérés következik be. Kivétel: kétpetéjű ikrek, melyek nemzésénél két petesejt válik szabaddá legfeljebb 6 óra leforgása alatt. 

A peteérés utáni 12. – 16. napon újra bekövetkezik a menstruáció, amennyiben a petesejt nem termékenyült meg. Az alábbi hozzászólásokban további információkkal szolgálunk Önnek: 

6 veszélyes nap

a-spermiumok-élettartama

Ciklusonként csak 6 napon át eshet teherbe a nő. A fennmaradt napokon terméketlen, így bátran nélkülözhető a fogamzásgátló szer használata a szexuális együttlét során. 

Kattintson a cikkre!

 

A ciklus és a hormonok

női ciklus

Ciklusunkat az agy felülrendelt központjai irányítják. Különös fontossággal bírnak itt az agyalapi mirigy által kibocsátott LH és FSH hormonok.      

Kattintson a cikkre!

 

A ciklus és a bőr

pattanás-nők

A menstruáció előtt röviddel több nő szenved az egyre inkább elterjedő bőrproblémák miatt. Az ok a szexuális hormonokban keresendő. Kérem olvassa el, hogy mit tehet ebben az időszakban és milyen házi praktikák váltak be eddig. 

Kattintson a cikkre!

 

A ciklus és a lélek

 

pms – menstruáció előtti szindróma

Míg a ciklus első felét egy emelkedett teljesítőképesség jellemzi, az időszak másik fele hangulatváltozással és kimerültséggel tarkított.

Kattintson a cikkre!

 

A ciklust befolyásoló tényezők

a menstruáció késleltetése

A ciklus könnyen befolyásolható. Számos olyan tényező létezik, mely késlelteti a peteérést, sőt gondoskodik arról, hogy teljesen kimaradjon a vérzés.

Kattintson a cikkre!

 

Ami nem igaz a ciklussal kapcsolatban

szabályos ciklus

Ne higgyen a szóbeszédnek. Különösen a ciklus, peteérés és menstruáció témájával kapcsolatban léteznek számos mítoszok és féligazságok, melyek sajnos makacsul terjednek. 

Kattintson a cikkre!